Nieuwe btw-regels voor vakantieverhuur

Het begrotingsakkoord van eind 2021 omvat een nieuwe btw-regeling voor hoteldiensten. Die regeling ging op 1 juli 2022 van kracht. Ze is bedoeld om een gelijk speelveld te creëren tussen privéverhuurders en de klassieke hotelsector.

Wat houden de nieuwe regels in?

Tot voor kort was de btw-plicht er alleen voor wie meer dan € 25.000 per jaar verdient met de verhuur van gemeubelde logies. In de nieuwe regelgeving vervalt dat bedrag, maar wordt er gekeken naar de aard van de eventuele extra services om te bepalen of een verhuurder al dan niet btw-plichtig is.

De btw-regeling is er alleen voor wie op korte termijn verhuurt. Wanneer gemeubelde logies voor drie maanden (aaneengesloten) of langer worden verhuurd, geldt een vrijstelling van btw.
het maakt ook geen verschil indien u 1 of meerdere gemeubelde vakantiewoningen verhuurt. Het volstaat dat u maar 1 woning regelmatig verhuurt.

Drie types bijkomende diensten

De verhuur van gemeubelde logies wordt btw-plichtig wanneer u bijkomende diensten aanbiedt. Er werden drie types geformuleerd.

  1. Onthaal
    Een permanent onthaal ter plaatse, minstens zes dagen op zeven. Digitaal of telefonisch contact horen hier niet bij.

 

  1. Huishoudlinnen
    Het voorzien van lakens en/of handdoeken én het minstens wekelijks verversen ervan indien het verblijf langer dan één week duurt.

 

  1. Ontbijt
    Het dagelijks voorzien van een ontbijt. (dit mag door een derde gebeuren, afgeleverd worden aan de deur, of afgehaald worden met vouchers)

Services zoals schoonmaak en het verbruik van water, elektriciteit en verwarming worden dus niet beschouwd als een extra dienst.

Nieuwe btw-regels op uw belastingaangifte

Wie een gemeubeld logies met bijkomende diensten verhuurt, zal dus vanaf nu btw moeten aanrekenen. Dit houdt in dat de verhuurder een btw-nummer nodig heeft, periodieke btw-aangiftes moet indienen en btw-bonnetjes of facturen moet uitreiken. Een belangrijk voordeel: de betaalde btw mag volgens de normale regels worden afgetrokken.

De nieuwe regels veranderen niks aan de aangifte van de inkomsten in de personenbelasting. De inkomsten vallen daar uiteen in drie types: onroerend inkomend uit de verhuur van een kamer of vakantiewoning, roerend inkomen uit de verhuur van de meubelen en een divers inkomen uit extra diensten (zoals het huishoudlinnen of ontbijt).

Verhuren via een verhuurkantoor

Wanneer u een gemeubelde woning verhuurt via een vastgoedkantoor, is de nieuwe btw-plicht veelal niet van toepassing. Hoewel de huurders de sleutel bij ons komen halen, is dit vaste moment iets helemaal anders dan een permanente onthaalfunctie. Ook onze poets- en linnenservice valt hier niet onder. Dat zorgt ervoor dat de vrijstelling van btw blijft gelden.

Heeft u nog vragen over de nieuwe regels? Of wenst u uw woning te verhuren zonder btw-plicht? Aarzel niet om ons te contacteren! We helpen u graag verder.