Nieuwbouw of bestaand vastgoed: de voordelen op een rij.

Kiezen tussen nieuwbouw of bestaand vastgoed blijft voor velen het overwegen waard. Beide types vastgoed hebben immers een aantal heel specifieke voordelen. Die zetten we graag even voor u op een rijtje.

Ons algemeen advies: laat de keuze bovenal afhangen van de woning of het project waar u zich goed bij voelt. Les goûts et les couleurs, on ne discute pas. Zeker in vastgoed is niets minder waar.

Waarom kiezen voor nieuwbouw?

 • Alles naar (eigen) wens
  Een nieuwbouwappartement of -woning heeft als grootste voordeel dat u er zelf mee aan de slag kan. Snelle beslissers krijgen vaak de vrijheid om mee de uitstraling van het interieur te bepalen. Met materiaalkeuzes, technieken en afwerking stemt u de toekomstige woning af op uw persoonlijke smaak.
 • Helder kostenplaatje
  U bepaalt vooraf het budget voor uw droomwoning. Bij een nieuwbouwwoning betaalt u 12% registratierechten op het grondaandeel, de btw op de constructiewaarde bedraagt dan weer 21%.
  Daarnaast zijn onvoorziene onderhoudskosten tijdens de eerste jaren tot een minimum beperkt.
 • Wettelijke bescherming
  In een nieuwbouwwoning geniet u van talloze comfortabele jaren, zonder zorgen over structureel onderhoud of haperende installaties. De Wet Breyne beschermt kopers met 10 jaar garantie tegen o.a. verdoken defecten of een gebrekkige uitvoering van de werken.
 • Klaar voor de toekomst
  Duurzaamheid is bijna een evidentie in nieuwbouw. Bouwnormen worden almaar strenger en dus zijn nieuwbouwwoningen almaar groener, goed nieuws dus! Nieuwbouw moet voldoen aan de strengste eisen wat betreft isolatie, (hernieuwbare) energie en ventilatie. Bij eventuele herverkoop later, wegen de leeftijd en het energiepeil van een pand door bij de waardebepaling.

Waarom kiezen voor een bestaand pand?

 • 10 voor charme
  Een grote troef van een bestaand huis of appartement is het karakter. Een ouder pand vertelt een verhaal en heeft een ziel, net zoals vintage meubilair of knappe oldtimers. Bovendien is er een grote variëteit aan bouwstijlen. Van pastorie tot herenhuis of landhuis: diversiteit troef!
 • In geen tijd thuis
  Een bestaand pand is gewoonlijk snel beschikbaar. Reken op een periode van maximaal vier maanden tot het verlijden van de akte. Een huis of appartement van scratch laten bouwen, duurt langer. Reken op 1,5 à 2 jaar voor een nieuwbouw van A tot Z.
 • What you see, is what you get
  In bestaand vastgoed ziet u meteen de beschikbare grondoppervlakte en kunt u de woonruimtes goed inschatten, wat op plan niet altijd evident is. Ziet u de gezellige zithoek al voor u?
 • Cijfermatig verschil
  Neemt u de volledige oppervlakte in acht, dan is een bestaande woning doorgaans goedkoper per vierkante meter dan een nieuwbouwpand. Ook het kadastraal inkomen van oudere woningen is veelal gunstiger. Wie renovaties uitvoert, doet dat aan het gunstige btw-regime van 6% én kan in sommige gevallen aanspraak maken op een renovatiepremie.

Nieuwbouw of bestaand pand?

U merkt het: elk type vastgoed heeft z’n eigen voordelen. In een bestaande karaktervolle woning kunt u sneller uw intrek nemen, een nieuwbouwwoning voldoet dan weer direct aan hedendaagse normen en comfort. Onze ultieme tip? Kies voor een woning die u een wauw-gevoel geeft.

Van nieuwbouwpanden over te renoveren projecten tot instapklare appartementen en villa’s met karakter … Immo Fevery geeft u graag eerlijk advies en staan garant voor een deskundige begeleiding. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie of ontdek alvast ons ruime aanbod appartementen, huizen en villa’s online.