Het kostenplaatje voor uw tweede verblijf aan zee
21 dec '21
Onroerende voorheffing
Net zoals voor uw eigen woning, betaalt u ook voor uw tweede verblijf onroerende voorheffing. De onroerende voorheffing is een jaarlijkse Vlaamse belasting op onroerende goederen die in het Vlaams Gewest liggen. Onroerende goederen zijn gronden, gebouwen en sommige soorten van bedrijfsuitrusting. Ze wordt berekend op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen. Het KI is een fictief huurinkomen dat aan elk onroerend goed wordt toegekend, ook al wordt het niet verhuurd. Het merendeel van de taks gaat naar het gewest, een kleiner aandeel is voor de provincie en de gemeente. De exacte verhouding verschilt van gemeente tot gemeente.
Tweedeverblijftaks
Zoals de naam doet vermoeden, wordt de tweedeverblijftaks gehoffen op een tweede verblijf. Een tweedverblijf is een private woongelegenheid die door de eigenaar of de huurder of de gebruiker ervan niet als hoofdverblijf wordt gebruikt. Het is echter de eigenaar die de belasting verschuldigd is. Indien het huurcontract het vermeldt, wordt de tweedeverblijftaks doorgerekend aan de huurder. De hoedanigheid van het tweede verblijf wordt beoordeeld op 1 januari van het aanslagjaar.
In enkele gevallen bent u vrijgesteld van deze taks, o.a. bij het renoveren indien het goed onbewoonbaar is.
De tweedeverblijftaks houdt in de meeste gevallen geen rekening met de oppervlakte van uw woning. In de kustgemeenten cirkelt de jaarlijkse bijdrage rond de 1.000 euro, in Knokke-Heist komt u er met een startbedrag van 780 euro (voor 2022) iets voordeliger vanaf. Hou er wel rekening mee dat het tarief jaarlijks stijgt.
Vaste kosten
Voor uw tweede verblijf zijn er ook diverse vaste kosten, zoals u ook heeft in uw eigen woning. Denk aan verzekeringen, internetaansluiting, gas, water en elektriciteit, … Bovendien moet u rekening houden met gemeenschappelijke kosten indien uw tweede verblijf deel uitmaakt van een mede-eigendom. Dit zijn bijvoorbeeld onderhoudskosten voor de lift, schoonmaakkosten voor de gemeenschappelijke delen of veranderingswerken aan de gemeenschappelijke delen.
Maakt u hiermee de slotfactuur?
Nog niet helemaal … er zijn nog een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.
- De provincie West-Vlaanderen vraagt een forfaitair bedrag van 126 euro (in 2020) aan iedereen die een tweede verblijf aan de kust heeft.
- Sommige gemeenten rekenen ook een milieubelasting aan zodat u zonder zorgen gebruik kunt maken van diensten zoals afvalophaling en het containerpark.
- Vergeet uw tweede verblijf niet aan te geven in uw jaarlijkse personenbelasting. U geeft het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen in, de fiscus voegt dit dan toe aan uw overige inkomsten, ongeacht of u de woning verhuurt.
Wij zijn er voor u!
Hiermee hebben we de belangrijkste zaken voor u opgesomd. Aarzel niet om ons te contacteren mocht u nog vragen hebben over de aankoop of kosten van een tweede verblijf in Knokke-Heist. Ons deskundig team staat voor u klaar!
Wenst u een deel van uw jaarlijkse onkosten terug te verdienen? Dit kan gemakkelijk door uw appartement te verhuren voor korte periodes. Contacteer ons voor meer informatie over de vakantieverhuur. Immo Fevery – vakantieverhuur
Wilt u al wat inspiratie opdoen voor uw oase van rust? Neem een kijkje tussen onze prachtige panden te koop.