De vernieuwde registratiebelasting in Vlaanderen: wat betekent dat voor u?

Ik koop een eerste gezinswoning

Goed nieuws voor wie vanaf 1 januari 2022 een woning koopt: de registratiebelasting daalt van 6% naar 3%. Een belangrijke voorwaarde is wel dat dit de enige gezinswoning is, waarin u zelf gaat wonen. U mag dus geen volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond. Plant u daarenboven een ingrijpende energetische renovatie of een sloop en heropbouw van de woning? Dan worden de verkooprechten teruggeschroefd tot 1% (i.p.v. 5%). Voorwaarde is wel dat u dit binnen de 5 jaar uitvoert. Een positieve evolutie voor starters op de woningmarkt!

Dit verlaagde tarief is van toepassing op alle authentieke aktes die vanaf 1 januari 2022 verleden worden, ook wanneer u het compromis nog in 2021 ondertekende.

 

Ik koop een nieuwe gezinswoning

Ook wie verhuisplannen heeft valt niet uit de boot. De termijn waarin de eerste woning verkocht moet worden, stijgt van één naar twee jaar. Zo geniet u ook van de lagere verkooprechten.

De keerzijde van de medaille is dat de regeling voor de meeneembaarheid van registratiebelasting uitdooft tegen januari 2024. Vanaf dan zal het niet meer mogelijk zijn om eerder betaalde verkooprechten van een vorige woning af te trekken van de belasting op de nieuwe aankoop.

Vanaf 1 januari 2022 gaat een overgangsperiode in. Er zijn dan twee opties:

  • U betaalt 6% registratiebelasting én maakt gebruik van de meeneembaarheid.
  • U betaalt 3% registratiebelasting zonder meeneembaarheid.

De meest voordelige keuze is voor iedereen verschillend, maar het is absoluut de moeite waard om de afweging te maken!

Ik koop een ander type vastgoed of tweede verblijf

Voor wie een tweede verblijf aan de kust wil kopen, is er minder goed nieuws. Hiervoor zal u voortaan 12% registratiebelasting moeten neertellen in plaats van 10%. Deze verhoging geldt ook voor woningen om te verhuren, bedrijfspanden, bouwgrond en nieuwbouwwoningen.

De stijging naar 12% registratiebelasting gaat op 1 januari 2022 in voege. Hier telt echter de ondertekeningdatum van het compromis. Ondertekende u die in 2021? Dat geniet u nog van 10% registratierechten, ook als de akte pas in 2022 wordt verleden.

Wij helpen u graag

De enige gezinswoning aankopen wordt in de toekomst dus een stukje voordeliger, investeren in meer vastgoed zal een grotere inspanning vragen. Hoe dan ook vindt u in onze portefeuille lichtrijke appartementen en prachtige woningen waar u zich snel thuis zult voelen.

Heeft u vragen over de aankoop van vastgoed? Of heeft u hulp nodig bij het verkopen van uw eerste gezinswoning? Contacteer ons gerust. We staan u met veel plezier deskundig bij!